تفاوت IDE با Code Editor و Text Editor در برنامه نویسی چیست؟
تفاوت IDE با Code Editor و Text Editor در برنامه نویسی چیست؟ طبیعی است که هر برنامه نویسی برای نوشتن برنامه، نیاز به محیطهای نرمافزاری خاصی برای نوشتن کد، ویرایش کد، اجرای کد و رفع باگ کد دارد. بدون نصب این برنامهها، امکان برنامه نویسی وجود ندارد. از انواع این نرمافزارها میتوان به IDE و Code Editor و Text Editor اشاره کرد. IDE مخفف کلمات Integrated Development Environment به معنی «محیط توسعه یکپارچه» است. در مقابل IDEها، Code Editor به معنی «ویرایشگر کد» و Text Editor به معنی «ویرایشگر متن» را داریم. در این مقاله به کاربرد Code Editor ،IDE و Text Editor میپردازیم و مزایا و معایب هر کدام را بررسی میکنیم. همچنین در انتهای این مقاله، به انتخاب بهترین IDE و ویرایشگر کد برای برنامه نویسی میپردازیم.
در این مقاله به موضوعات زیر میپردازیم:
- محیط توسعه یکپارچه (IDE) در برنامه نویسی چیست؟
- انواع محیط توسعه یکپارچه (IDE) در برنامه نویسی
- ویرایشگر کد (Code Editor) در برنامه نویسی چیست؟
- انواع ویرایشگر کد (Code Editor) در برنامه نویسی
- ویرایشگر متن (Text Editor) در برنامه نویسی چیست؟
- انواع ویرایشگر متن (Text Editor) در برنامه نویسی
- تفاوت اصلی IDE با Code Editor چیست؟
- مزایای IDE نسبت به Code Editor چیست؟
- معایب IDE نسبت به Code Editor چیست؟
- برای برنامه نویسی ار IDE استفاده کنیم یا Code Editor؟
- چه موقع از IDE برای برنامه نویسی استفاده کنیم؟
- چه موقع از ویرایشگر کد (Code Editor) برای برنامه نویسی استفاده کنیم؟
- بهترین IDE برای برنامه نویسی چیست؟
- بهترین ویرایشگر کد (Code Editor) برای برنامه نویسی چیست؟
محیط توسعه یکپارچه (IDE) در برنامه نویسی چیست؟
IDE چیست؟ آی دی ای یا IDE مخفف کلمات Integrated Development Environment به معنی «محیط توسعه یکپارچه» است. IDEها، نرمافزارهای برنامه نویسی هستند که درون خود یک ویرایشگر کد (Code Editor) دارند. علت نامگذاری «محیط توسعه یکپارچه» به این دلیل است که محیط این نرمافزارها، علاوه بر داشتن کد ادیتور (Code Editor) یا ویرایشگر کد، تمام ابزاهای مورد نیاز برای یک برنامه نویس مانند: ارتباط با Git، اتصال به FTP و... را فراهم کردهاند.
درون IDEها شما میتوانید با زبان برنامه نویسی مورد نیاز خود، کد نویسی کنید و سپس خروجی کدهای خود را مشاهده کنید. معمولا زبانهای برنامه نویسی مختلف، IDEهای منحصر به فرد خود را دارند، چون هر زبان برنامه نویسی، ویژگیها و ابزارهای منحصر به فردی نسبت به سایر زبانهای برنامه نویسی دارند که هر IDE باید ابزارهای خاص آن زبان را در محیط خود داشته باشد.
انواع محیط توسعه یکپارچه (IDE) در برنامه نویسی
همانطور که در بالا اشاره کردیم، معمولا هر IDE برای یک زبان خاص طراحی شده است. اما همیشه این طور نیست و ممکن است با یک IDE، چندین زبان برنامه نویسی را کار کرد. اما بهتر است برای یک زبان برنامه نویسی خاص، بهترین IDE را متناسب با ویژگیهای آن انتخاب کنیم.
در این قسمت چند نمونه از IDEهای معروف را معرفی میکنیم:
- IntelliJ IDEA
- WebStorm
- PhpStorm
- PyCharm
- Android Studio
- Visual Studio
- Eclipse
- XCode
در پایین مقاله بهترین IDE برای هر زبان برنامه نویسی را معرفی میکنیم.
ویرایشگر کد (Code Editor) در برنامه نویسی چیست؟
ویرایشگر کد (Code Editor) چیست؟ کد ادیتور (Code Editor) به معنی «ویرایشگر کد» است. کد ادیتورها نیز مانند IDEها یک محیط نرمافزاری هستند که در آن میتوان کد نویسی کرد. با این تفاوت که کد ادیتورها امکانات کمتری نسبت به IDEها دارند و همهی امکاناتی که IDEها در اختیار برنامه نویسان قرار دادهاند را ندارند. در حقیقت کد ادیتور (Code Editor) بخش کوچکی از یک IDE است.
در ویرایشگر کد (Code Editor)، فقط میتوان کد نویسی کرد و یا کدها را ویرایش کرد. ویرایشگرهای کد به دلیل ماهیت خود و اختصاصی نبودن امکانات، برعکس IDEها منحصر به فرد یک زبان برنامه نویسی نیستند و با همهی زبانها میتوان در آن کد نویسی کرد.
البته با نصب پلاگین (Plugin) یا افزونه (Extension)، میتوان بخش زیادی از امکانات IDE را به برای بعضی از Code Editorها مانند VS Code اضافه کرد و از امکانات بیشتری در کد نویسی بهرهمند شد.
انواع ویرایشگر کد (Code Editor) در برنامه نویسی
از معروفترین ویرایشگرهای کد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Visual Studio Code (Vs Code)
- Vim
- Atom
- Sublime Text
- ++Notepad
- Brackets
توجه: Visual Studio Code (Vs Code) را با Visual Studio اشتباه نگیرید. Vs Code یک کد ادیتور (رایگان) است اما Visual Studion یک IDE (غیر رایگان) است.
ویرایشگر متن (Text Editor) در برنامه نویسی چیست؟
ویرایشگر متن (Text Editor) چیست؟ تکست ادیتور (Text Editor) به معنی «ویرایشگر متن» است. ویرایشگر متن (Text Editor) نیز مانند ویرایشگر کد (Code Editor) است. اما معمولا امکانات نسبتا کمتری نسبت به ویرایشگرهای کد (Code Editor) دارند. در ویرایشگرهای متن (Text Editor)، نیز میتوان کد نویسی کرد اما کاربرد اصلی آنها همانطور که از نامشان پیداست، برای ویرایش متن است.
انواع ویرایشگر متن (Text Editor) در برنامه نویسی
از معروفترین ویرایشگرهای متن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوت پد (Notepad): پیش فرض ویندوز.
- نوت پد پلاس پلاس (++Notepad): هم به عنوان ویرایشگر کد است هم به عنوان ویرایشگر متن.
شاید از نام Notepad در اینجا تعجب کنید. اما با یک Notepad ساده ویندوز نیز میتوان کد نویسی کرد. اما پیشنهاد ما این است که از ویرایشگر متن برای برنامه نویسی استفاده نکنید چون امکانات کمتری نسبت به IDEها و ویرایشگرهای کد در برنامه نویسی دارند. پس در ادامه بیشتر به IDEها و کد ادیتورها میپردازیم و به تکست ادیتورها کاری نداریم.
تفاوت اصلی IDE با Code Editor چیست؟
در تعریف IDE و Code Editor به ویژگیهای این دو مورد پرداختیم. اما تفاوت اصلی IDE «محیط توسعه یکپارچه» با Code Editor «ویرایشگر کد» چیست؟
- ویرایشگر کد (Code Editor) بخشی از یک IDE است.
- IDE امکانات بیشتری نسبت به کد ادیتور دارد.
- هر IDE معمولا برای یک زبان برنامه نویسی خاص استفاده میشود چون همهی امکانات یک زبان خاص را دارا هستند.
- یک Code Editor معمولا برای همه زبانهای برنامه نویسی استفاده میشود چون فقط به عنوان ویرایش کد استفاده میشوند.
- IDEها اکثرا پولی هستند و برای استفاده از انها یا باید لایسنس آن را خریداری کرد و یا باید آن را کرک کرد. اما ویرایشگرهای کد اکثرا رایگان هستند.
مزایای IDE نسبت به Code Editor چیست؟
در این قسمت به مزایای IDE نسبت به Code Editor میپردازیم:
- در IDEها معمولا FTP ،Git ،Debugger ،Compiler و... دارند که Code Editorها معمولا فاقد این ویژگیها هستند (با نصب افزونه میتوان برخی از امکانات IDE را Code Editor اشافه کرد).
- محیطهای IDE معمولا هوشمندانه هستند و بهتر میتوان مشکل کد (Bug) را پیدا کرد و آن را حل کرد.
- IDEها تمام ابزاهای یک زبان برنامه نویسی را در خود دارند ولی Code Editorها فقط برای نوشتن و ویرایش کردن کد استفاده میشوند.
معایب IDE نسبت به Code Editor چیست؟
در این قسمت به معایب IDE نسبت به Code Editor میپردازیم:
- میزان مصرف Ram و CPU در IDE نسبت به Code Editor بالا است.
- IDEها فضای بیشتری از Hard را نسبت به Code Editorها اشغال میکنند چون حجم بالایی دارند.
- IDE برای سیستمهای ضعیف اصلا مناسب نیستند. در حالی که Code Editor برای هر سیستمی قابل اجرا است.
- IDEها معمولا موقع اجرا، دیرتر باز میشوند در حالی که Code Editorها سریعتر و روانتر عمل میکنند.
- IDEها اکثرا پولی هستند و برای استفاده از آنها، یا باید لایسنس آن را خریداری کنید و یا کرک کنید. اما Code Editorها اکثرا رایگان هستند.
برای برنامه نویسی ار IDE استفاده کنیم یا Code Editor؟
استفاده از کدام یک برای برنامه نویسی بهتر است؟ در قسمت بالا به مزایا و معایب IDE نسبت به Code Editor پرداختیم. استفاده از «آی دی ای» یا «کد ادیتور» کاملا بستگی به برنامه نویس دارد. امکانات کمتر ویرایشگر کد نسبت به IDE این نیست که نباید از ویرایشگر کد استفاده کنیم، بلکه ویرایشگر کد در بعضی از موارد حتی بهتر از IDE است.
در این قسمت نکاتی درباره IDE و ویرایشگر کد بیان میکنیم که بسته به شرایط خود بهترین انتخاب را داشته باشید:
چه موقع از IDE برای برنامه نویسی استفاده کنیم؟
در موارد زیر، استفاده از IDE به جای کد ادیتور بهتر است:
- اگر میخواهید خطاهای احتمالی (Bug) کدهای خود را بهتر و سریعتر پیدا کنید استفاده از IDE بهتر از Code Editor است.
- اگر منابع سیستم شما مناسب است و پروژه برنامه نویسی شما بزرگ است، بهتر است از IDE استفاده کنید.
چه موقع از ویرایشگر کد (Code Editor) برای برنامه نویسی استفاده کنیم؟
در موارد زیر، استفاده از کد ادیتور به جای IDE بهتر است:
- اگر منابع سیستم شما مثل Hard ،CPU ،RAM و Graphic پایین است، استفاده از Code Editor بهتر از IDE است.
- اگر منابع سیستم شما پایین است اما میخواهید از امکانات IDE نیز بهرهمند شوید، از Code Editor استفاده کنید و با نصب افزونه (Extension)، امکانات آن را زیاد کنید.
- اگر منابع سیستم شما مناسب است و پروژه برنامه نویسی شما کوچک است و یا میخواهید بخش کوچکی از کدهای خود را ویرایش کنید، بهترین گزینه ویرایشگر کد است.
بهترین IDE برای برنامه نویسی چیست؟
بهترین IDE برای برنامه نویسی چیست؟ در انتخاب بهترین «محیط توسعه یکپارچه» (IDE) برای برنامه نویسی، دستمان مانند Code Editor باز نیست. چون همانطور که در بالا اشاره شد، به دلیل ماهیت و امکانات مختلف در زبانهای برنامه نویسی، IDEهای متناسب با آن ساخته شده است و یک IDE مختص همهی زبانهای برنامه نویسی نیست.
اما نگران نباشید. بهترین IDE برای هر زبان برنامه نویسی را برای شما معرفی میکنیم:
- IntelliJ IDEA بهترین IDE برای زبانهای برنامه نویسی Dart ،JavaScript ،Kotlin ،Java است.
- WebStorm بهترین IDE برای زبانها، فریمورکها و کتابخانههای React.js ،Vue.js ،Angular ،Node.js ،TypeScript ،JavaScript ،CSS ،HTML است.
- PhpStorm بهترین IDE برای زبان برنامه نویسی PHP است.
- PyCharm بهترین IDE برای زبان برنامه نویسی Python است.
- Android Studio بهترین IDE برای توسعه برنامههای Android است.
- Visual Studio بهترین IDE برای زبانهای برنامه نویسی C++ ،C و #C است.
- Eclipse بهترین IDE برای زبانهای برنامه نویسی Java ،C++ ،C ،Python است.
- XCode بهترین IDE برای توسعه برنامههای Mac و IOS است.
بهترین ویرایشگر کد (Code Editor) برای برنامه نویسی چیست؟
بهترین ویرایشگر کد برای برنامه نویسی چیست؟ بهترین ویرایشگر کد برای برنامه نویسی، ویرایشگری است که هم محیط زیبا، روان و سریعی داشته باشد و هم قابلیت نصب افزونه (Extension) برای شخصی سازی و بهرهمند شدن از امکانات بیشتر را داشته باشد.
پیشنهاد ما این است که از ویژوال استودیو کد (Visual Studio Code) یا همان Vs Code استفاده کنید. ویرایشگر Vs Code محصول شرکت مایکروسافت است و استفاده از آن رایگان است.
Vs Code محیط زیبا، جذاب، روان و سریعی دارد و هم افزونههای زیادی برای شخصی سازی و افزایش امکانات دارد. ویژوال استودیو کد (Visual Studio Code) بهترین ویرایشگر کد برای همهی زبانهای برنامه نویسی است. برای آشنایی بیشتر با VS Code و نصب آن، مقالات زیر را مطالعه کنید:
سخن پایانی:
در این مقاله متوجه شدیم که IDE چیست؟ ویرایشگر کد چیست؟ ویرایشگر متن چیست؟ و به تفاوت بین IDE با ویرایشگر کد (Code Editor) و ویرایشگر متن (Text Editor) پرداختیم. امیدواریم که از این مقاله لذت برده باشید. شما برای برنامه نویسی از IDE استفاده میکنید یا کد ادیتور (Code Editor)؟ دلیل استفاده شما چیست؟ لطفا در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.